בדיקת המצבר
איך בוחנים מצבר מבחוץ?
אם יש לכם רכב פרטי משלכם, חשוב מאד לבדוק את המצבר שלו, כל מספר חודשים. אורך החיים של מצבר ממוצע ומוצלח, עומד כיום על תקופה שנעה בין שלוש לארבע שנים. לכן, אם אתם כבר מתחילים להתקרב לתקופה של שלוש שנים עם הרכב שלכם - כדאי להתחיל ולבדוק את המצבר שלכם באופן קבוע, אחת לשלושה עד ארבעה חודשים. אנו נתמקד במאמר זה, בכללים שיסייעו לכם לבדוק כל מצבר לרכב פרטי, ולו רק מבדיקה חיצונית שלו. מדובר על בדיקה קצרה, שאורכת מספר דקות מועטות בלבד. עם זאת, הבדיקה היא חשובה מאד, והיא תוכל לסייע לכם באיתור בעיות במצבר, והחלפתו במועד המתאים.
כך תבחנו את המצבר
ראשית, יש להסתכל על קופסת המצבר, ולבדוק האם יש בה סדקים או שברים שונים. סדק בקופסת מצבר עלול להיות מסוכן, שכן הוא עלול לגרום לזליגה של נוזלים לתוך מערכת החשמל, מחוץ לחומרים המבודדים - וכמובן שהדבר עלול לגרום לתקלה קשה מאד ברכב, ולהיות אף מפגע בטיחותי של ממש.
לאחר מכן, יש לבחון את החיבורים לקופסת המצבר, ולראות האם יש עליהם נוזלים שונים. אם יש נוזלים על החיבורים, הדבר צריך להדליק אצלכם נורה אדומה - שכן אין שום סיבה שהם יהיו רטובים מנוזלים. במידה ואיתרתם נוזלים על החיבור - כדאי לבדוק שוב את קופסת המצבר, ולוודא שאין בה סדק, ולו קטן במיוחד, אשר פספסתם.
השלב הבא, שאין להמעיט בחשיבותו, הוא בדיקת הקורוזיה. הקורוזיה היא תופעה שבה חומרים שונים במצבר עלולים להתקלקל - בפרט באזור ההטענה שלו, עקב חשיפה לחמצן. ככלל, מצברים אמורים להיות חסינים בפני קורוזיה, אך תקלות יכולות להתרחש, ולכן חשוב לאתר אותה. כאשר קורוזיה מתפשטת היא בעצם מוציאה את המצבר מכלל שימוש, ומהווה כמובן בעיה רצינית בתוך מערכת החשמל של הרכב. יש להתמקד בעיקר באזור החיבורים ואזור הקטבים של המצבר, ולראות האם יש שם קורוזיה. במידה וזיהיתם קורוזיה - יש לשטוף אותה בזהירות עם מים מורתחים, ואם אינכם מנוסים -אפשר לפנות לגורם מקצועי.
ככלל, לכלוך במצבר הוא תופעה שיש לטפל בה. בטווח הארוך, הלכלוך יכול להיכנס לחלקים הפנימיים של המצבר, ולגרום לתקלות. את הלכלוך יש לנקות אך ורק באמצעות מים, שכן חומרי ניקיון עלולים לפגוע בפעילות המצבר.
בשלב האחרון לבדיקת מצבר, יש לבחון את חוזק החיבורים של המצבר. יש לגעת בעדינות בחיבורים של המצבר, ולבחון האם הם חזקים או רופפים. אם מספיקה נגיעה קלה כדי שהחיבורים יזוזו - יש ליצור קשר עם חשמלאי רכב, אשר יטפל בחיבורים.
לבד או עם איש מקצוע?
בעקרון, כאשר מדובר על בדיקת מבצר ברכב, חשוב מאד לזכור שזו בדיקה שלא חייבים לבצע לבד. יש אמנם אפשרות לבצע את כל הבדיקה באופן עצמאי, לפי השלבים אשר פורטו להלן. עם זאת, במידה וזו הפעם הראשונה שבה אתם רוצים לבדוק את מצב המצבר ברכב, כדאי לא לעשות זאת לבד. אפשרו לפנות לחשמלאי רכב שיבחן את המצבר, יסביר לכם כיצד הוא מבצע את הבדיקה, ובפעם הבאה לבצע את הבדיקה בעצמכם.