מאפייניהם של מצברים שניוניים
עם כניסתם של הטלפונים הסלולריים לחיים שלנו יותר ויותר אנשים מכירים את הסוללות הנטענות. סוללות נטענות הן, למעשה, מצברים המכונים מצברים שניוניים. כן, מצבר הוא שם נרדף לסוללה וכשהוא יכול להיטען הוא מכונה מצבר שניוני שזה, למעשה, שם נרדף לסוללה נטענת. מצברים מגיעים בצורות שונות, סוגים שונים, קיבולות שונות ומיועדות לשלל מכשירים מגוונים. ההבדל בין סוגי מצברים הוא בצורה, בגודל, בעצמה – קיבולת וביכולת ההטענה. ישנה הבחנה בין מצברים ראשוניים למצברים שניוניים - מצברים ראשוניים הם מצברים לא נטענים - כאלה שאי אפשר לחדש את האנרגיה בהן לאחר שהיא אוזלת ובשלב זה השימוש בסוללות תם ויש להשליכן אל הזבל. מצברים שניוניים, בשונה ממצברים ראשוניים ניתנים לטעינה ולאחר שהם מתפרקים מאנרגיה ניתן למלאם מחדש. גם המודעות הסביבתית סביב העובדה שסוללה איננה חומר מתכלה ולכן יש לעודד שימוש בסוללה רב פעמית תרם להכרה ולביקוש של מצברים שניוניים המיועדים לטעינה ופריקה רב פעמית.
מצברים שניוניים – לא בהכרח יותר יקר
עם כל הרצון להימנע מפגיעה באיכות הסביבה אנשים רבים נמנעים מלרכוש סוללות נטענות בשל מחירם היקר. הם טועים ובגדול - אמנם סוללה נטענת יקרה יותר מסוללה רגילה בגלל שעלויות היצור של סוללה מסוג זה גדולות יותר אולם לטווח הארוך רכישתה דווקא מהווה חסכון בכסף. גם אם מכלילים את מחיר הסוללות עצמן ואת מחיר המטענים עדיין השימוש בסוללה לטווח הארוך עולה פחות והאפשרות להטעין אותה מחדש בכל פעם חוסך צורך ועלות של רכישת סוללות חדשות כל הזמן.
מאפיינים של מצברים שניוניים
מצברים שניוניים כוללים כמה סוגים של "סוללות נטענות רב פעמיות": סוללות ניקל – קדמיום - האלקטרודות בסוללות אלה עשויות ניקל וקדמיום. לסוללות זמן פעילות מסוים וכשהן "נגמרות" מטעינים אותן וממלאים אותן אנרגיה. הטענה זו נעשית על ידי הזרמת זרם חשמלי דרך הסוללה. כאשר הזרם החשמלי מוזרם בה הוא, למעשה, מפרק את התרכובות הכימיות שנוצרו בתוך הסוללה בעת פעולתה. סוללות עופרת – חומצה - סוללות בהן האלקטרודות עשויות עופרת והאלקטרוליט הוא נוזל של חומצה גופרתית המדוללת במים. מצבר הרכב הוא למעשה סוללת עופרת חומצה. סוללת ניקל מתכת-הידריד (NiMH)- אלה הן סוללות בהן האלקטרודות עשויות ניקל וסגסוגת, שהיא, תערובת של מתכות והאלקטרוליט הוא בסיס חזק. אלה הן סוללות נפוצות במכשירי חשמל קטנים. סוג נוסף של סוללות נטענות הוא זה המוכר לנו ביותר - סוללות נטענות לפלאפונים, סוללות נטענות למצלמות וכדומה. מדובר בסוללות סוללת ליתיום – יון או סוללת ליתיום-פולימר.
להטעין מצברים
מצברים שניוניים מקבלים אנרגיה מחודשת בזכות מטענים. אם מדובר בסוללות של טלפונים ניידים, מצלמות, כלי עבודה וכדומה - כל אלה מגיעים, בדרך כלל, עם מטען מתאים מראש. למצברים רציניים יותר, כגון מצברים לרכב, יש לקנות מטען למצברים. ישנם מטעני מצברים מסוגים שונים, במחירים שונים ובאיכויות משתנות. חשוב ביותר לקנות מטענים חכמים - כאלה שיודעים לזהות את מצבו של המצבר ולהגן עליו מפני נזקים הכרוכים בטעינה. יש היום למכירה מטענים חכמים אשר מבצעים בקרה בכל שלב בתהליך ההטענה והמטען מסוגל להפסיק מיוזמתו בעצמו את הטעינה ברגע שהמצבר מלא כדי למנוע מצב של טעינת יתר.