מצברים בחיפה – שימושים נפוצים
כולנו יודעים ומכירים בכך שמסביבנו קיימים אין סוף מצברים לשימושים שונים. רובנו גם בטעות נוטים לחשוב שמצבר הוא מצבר ואיננו מבינים כי כל סוללה באשר היא, כל בטרייה שמשמשת לטלפון סלולרי, שלט, צעצוע או מכשיר היא מצבר לכל דבר. מצבר הוא למעשה מתקן המייצר חשמל. מצברים משמשים להפעלה של מכשירים רבים, ביניהם.
סוגי מצברים
בכל מכשיר יש סוללה בגודל שונה וצורה שונה המתאימה לו והרוב הגדול של המכשירים זקוקים ליותר מסוללה אחת על מנת לפעול. מלבד הצורה של הסוללה נהוג להבחין בין סוללות על ידי הקיבולת שלהם וגם על ידי חלוקתן לשני סוגים - מצברים ראשוניים ומצברים שניוניים.
קיבולת של מצברים
קיבולת וכוח של מצבר נמדדת ביחידות של Ah (אמפר שעה). קיבולת זו מצוינת על ידי ספרה לפני הסימון HA. המשמעות של הסימון היא שהסוללה מסוגלת לספק את הכמות המצוינת של האמפר בזמן המצוין. כך למשל, נוכל להסיק לגבי סוללה שכתוב עליה שהיא בעלת קיבולת של 1Ah שהיא מסוגלת לספק זרם של אחד אמפר למשך שעה אחת.
מצברים ראשוניים ומצברים שניוניים
מצברים ראשוניים המכונים גם, כמובן, סוללות ראשוניות הן סוללות לא נטענות - כאלה שאי אפשר לחדש את האנרגיה בהן לאחר שהיא אוזלת ובשלב זה השימוש בה תם ויש להשליכה אל הזבל. מצברים שניוניים, בשונה ממצברים ראשוניים ניתנים לטעינה ולאחר שהם מתפרקים מאנרגיה ניתן למלא אותם מחדש. מצברים שאינם למילוי וטעינה הם זולים יותר. עיקר ייחודם נעוץ בעובדה שהם מהווים תא חשמלי נפוץ שהינו תא אלקטרו כימי המכונה גם "תא וולטאי" או "תא גלווני". מצברים שניוניים, קרי, כאלה שניתן להטעינם מהווים כל אחד תא אלקטרו ליטי. בתא אלקטרו כימי, החשמל מופק כתוצאה מתהליך כימי הנוצר בתוך הסוללה וממשיך להתקיים עד לירידת האנרגיה הכימית האגורה באחד ממרכיבי הסוללה. בתא אלקטרו ליטי גם מתרחש תהליך כימי המפיק חשמל אך מה שגורם לו הוא חשמל המגיע ממקור חיצוני. רוב המצברים הנטענים - לרבות הסוללה של הטלפון הנייד ומרבית המצברים לרכב כוללים שילוב בין תא אלקטרו כימי המפיק חשמל למשך תקופה מסויימת לבין תא אלקטרו ליטי שיונק חשמל ממקור חיצוני. פעולת היניקה מכונה "הטענה". כאשר אנו "מטעינים את הטלפון הסלולרי" על ידי הכנסת המטען לחשמל וחיבורו למכשיר, או כאשר אנחנו מחברים באמצעות "כבלים" את המצבר של הרכב שלנו שמשום מה שווק חיים למצבר של רכב אחר אנחנו מספקים אנרגיה לסוללה וממלאים אותה אנרגיה מחודשת שתניע תהליך כימי בתא האלקטרו כימי לצורך המשך הפקת החשמל.
שימושים מרכזיים של מצברים
מצברים משמשים אותנו להפעלת כל מכשיר שזקוק לחשמל לשם הפעלה ואינו מחובר לשקע. בין המכשירים הרבים - כלי עבודה, טלפונים ניידים, טלפונים אלחוטיים, טלפונים קווים, מצלמות, מחשבים, צעצועים, רכבים פרטיים, רכבי שירות, רכבי גולף, משאיות, קלנועיות, רכבים חשמלים, ציוד מכני כבד, רכבים חשמליים, מכונות לשטיפת רצפות, במות הרמה, מתקני הרמה, יכטות, קרוונים, סירות, מצברי אנרגיה סולרית, אופנועים, מצברי גיבוי, מצברי פריקה עמוקה, עגלות נכים, ציוד חקלאי, רכבי שטח, רכבי חילוץ ועוד...