מצבר ואיכות הסביבה - להשתמש באויב בחכמה כדי ולהגן על כולנו
לפי היחס של שוחרי איכות הסביבה אל מצברים באשר הם ניתן בקלות להגדיר כל מצבר כאויב הסביבה. האם אכן מצברים כל כך פוגעים בסביבה? מדוע וכיצד הם מזיקים לסביבה? איך ניתן להתנהל נכון עם מצבר ולצמצם פגיעה שכזו? והאם יש מצברים פחות מזיקים לאיכות הסביבה? הרבה שאלות וכל התשובות לפניכם:
מדוע מצבר מזיק לסביבה?
מצבר מזיק לסביבה בשל כמה גורמים- ראשית, בעת פעילותם של חלק מהמצברים נפלטים לאוויר גזים רעילים הפוגעים באיכות הסביבה. שנית, המצברים עשויים מחומרים שאינם מתכלים והם נערמים כפסולת רעילה המפריעה לאיזון הטבעי של הטבע. שלישית, השלכתה של פסולת אלקטרונית הכוללת מצברים, טלוויזיות, מכשירי DVD וכדומה- כל מכשירי האלקטרוניקה שאינם בשימוש גוררת פגיעה וזיהום סביבתי. הרכיבים האלקטרונים מתכלים לאטם ותוך כך מפרישים לאוויר, לאדמה ולמקורות המים חומרים רעילים הפוגעים בבריאות האדם. בשל כל אלה מצברים נחשבים לפסולת מסוכנת שיש למחזר אותה ולמצוא דרך בעזרתה המצבר לא ייטמן באדמה וירעיל את כולנו אלא ישמש לפיתוחם של מכשירים ופריטים אחרים.
איך לצמצם פגיעתו של מצבר באיכות הסביבה?
- לבחור מצברים ידידותיים לסביבה- קשה למצוא מצבר שאיננו מזיק כלל וכלל לסביבה אולם מצברים חדישים, ככלל פוגעים פחות בסביבה - בשל תוחלת החיים הארוכה, בשל צמצום שחרור גזים רעילים והודות לטכנולוגיות ייצור מתקדמות. ככלל, מצברי פריקה עמוקה הם עדיפים יותר לשימוש מבחינה סביבתית. מצברים בטכנולוגיית VRLA או GEL אינם משחררים כמעט גזים לסביבה ובעת נזק החומצה שבהם מתקשה ואיננה נפלטת לאוויר או נשפכת החוצה.
- עם סיום השימוש במצבר יש להשיבו אל החברה המייצרת ו/או המשווקת. בכל שנה מושלכת בישראל קרוב ל 100 אלף טונות של אשפה אלקטרונית. בימים אלה שוקדת הכנסת על חקיקת חוק המחייב את יצרני ויבואני הציוד האלקטרוני, לרבות, מצברים, להיות אחראים על סילוקם הנכון של מוצרי האלקטרוניקה לאחר שהצרכן מסיים להשתמש בהם. עד שהחוק ייכנס לתוקף - הקפידו אתם עם "מותו" של כל מצבר להביאו ליצרן, למשווק או לספק ממנו רכשתם אותו בתקווה שזה יטפל בו באופן שימזער ויצמצם ככל הניתן את הפגיעה באיכות הסביבה. לשם כך, עושים היצרנים, המשווקים או הספקים מאמצים לאיסוף הפסולת האלקטרונית ומיחזורה. כאשר מדובר במצברים - לאחר איסופם הם ינוטרלו, הפסולת הנוזלית שבהם תיאגר ותטופל ומרבית החומרים יועברו לפעילות חדשה ולמחזור.
- לא רק מצבר עליכם "להשליך" כראוי - כל בטרייה או מכשיר אלקטרוני יוחזר למשווקים, ליצרנים או לספקים או שיושם במיכלי מחזור. כל החומרים הניתנים למיחזור ובכללם מצברים - החומרים מהם מורכב מצבר יכולים לשמש לפיתוחים של אין סוף מוצרים אחרים, נאספים על ידי חברות המתמחות בכך ומתגלגלים למוצרים אחרים חדשים.
- כלל ראשון במעלה המסייע לצמצום פגיעה סביבתית בשל שימוש בסוללה הוא שימוש במצבר רב פעמי נטען והעדפתו על פני סוללות חד פעמיות.