מצבר פריקה עמוקה – הוראות תחזוקה
מצבר פריקה עמוקה הוא מצבר מיוחד שנטען בכל פעם מחדש ומבצע שימוש חוזר באנרגיה שנטענה והצטברה בו בזמן ההטענה. מצבר פריקה עמוקה משמש תעשיות שונות וכלי רכב שונים כמו קלנועיות, רכבי גולף, קראוונים, מכונות לשטיפת רצפות, במות הרמה, סירות ויאכטות וכן לתעשיית האנרגיה הסולארית ועוד.
השימוש במצברים מסוג זה מחייב תחזוקה שוטפת אחת לכמה חודשים כדי להאריך את חיי המצבר ולמניעת תקלות מיותרות. את פעולות התחזוקה ניתן לעשות ברובן לבד ואת חלקן יש להפקיד בידי חשמלאי מוסמך. במידה ואתם לא בטוחים לגבי הפעולות הנחוצות מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.
בדיקת המבנה החיצוני של מצבר פריקה עמוקה
השלב הראשון בתחזוקה נכונה של מצבר פריקה עמוקה הוא בדיקת המבנה החיצוני של המצבר. יש לבחון את הצורה החיצונית של המצבר ולחפש סדקים בארגז ובמכסה. כמו כן יש להשגיח כי החיבורים נקיים מלכלוך ומקורוזיה ואם יש הצטברות כזו יש לנקות אותם. אם אתם מאתרים נוזל על או בסביבת המצבר יש לנקוט בזהירות כי הדבר מעיד על זליגת חומצה ואסור לגעת בה בידיים חשופות. בנוסף יש לבדוק את כל החיבורים והכבלים למצבר ולבחון מקרוב האם יש חלקים רופפים או פגומים שניתן להבחין בהם. על הכבלים להיות שלמים ובמידה ואתם מאתרים כבלים פגומים הם עלולים להוות מקור לתקלות. ולבסוף יש לוודא כי יש חיבור טוב עם הקטבים השונים בהתאמה.
בדיקה ומילוי מים במצבר
מצבר פריקה עמוקה זקוק למילוי מים אחת לתקופה על פי תכיפות השימוש במצבר. יש לפתוח את הפקקים ולבדוק את תא המילוי בכל תאי המצבר. גובה המים אמור להגיע לגובה הפלטות ולא יותר. במידה וחסרים מים יש להוסיף עד לגובה הפלטות בלבד ולא יותר. לפני הוספת מים נוספים יש להטעין את המצבר במלואו ורק לאחר הטעינה יש לפתוח את הפקק שוב ולבדוק את גובה המים בתא המילוי. במידת הצורך יש להוסיף מים על לגובה של 3 מ"מ מתחת לגובה הפלטות. לאחר מכן יש לנקות את הפקקים ולהחזירם למקומם ולהדק אותם.
חשוב לדעת כי אין למלא חומצה במצבר כזה וכי מצבר רטוב זקוק למים בלבד. הדבר החשוב הוא מילוי המים בזמן ובכמות הנכונה כדי לאפשר למצבר פעילות יעילה ללא תקלות. את רמת המים מומלץ לבדוק אחת לחודש עד שיהיה לכם מושג לגבי תדירות המילוי הנדרשת על פי הפעילות של המצבר בפועל.
מה חשוב לזכור בעת הטיפול במצבר
- אסור לתת לפלטות להחשף לאוויר. הדבר גורם לנזק לפלטה ומאפשר היווצרות קורוזיה.
- חשוב למלא את המצבר אך ורק במים מזוקקים ולא בשום נוזל אחר.
- מומלץ לחבר את נעלי הכבלים לקטבים ולכסות אותן בשכבה דקה של וזלין למניעת קורוזיה.
בכל טיפול של מצבר פריקה עמוקה יש להשתמש בכפפות מגן מיוחדות, משקפי מגן וכדומה.